Copyright True People. All Rights Reserved

Umbraco 8, wat is er nieuw?

Na vijf jaar over deze grote release gepraat te hebben, is Umbraco 8 eindelijk uitgebracht. Bij elke nieuwe versie wordt het gebruik van Umbraco weer eenvoudiger gemaakt. Zowel voor de ontwikkelaars als de editors brengt Umbraco 8 nieuwe mogelijkheden met zich mee.

Opvallende veranderingen voor de editors

Als je voor de eerste keer inlogt in Umbraco 8, zie je meteen al een opvallende verandering. De sectiebalk (hoofdmenu) staat namelijk niet meer links, maar horizontaal aan de bovenkant van je scherm. Ook staan de user-informatie en de zoekfunctie nu rechts bovenaan. De functie 'Opslaan' heeft een eigen knop gekregen. Voorheen zat deze functie verstopt onder 'Safe and Publish', waardoor een pagina soms ongewenst werd gepubliceerd. Er zijn nu drie knoppen zichtbaar in het scherm: 'Preview', 'Save' en 'Publish'. Het inplannen van een publicatie zit nu onder de knop 'Publish'. Onder de 'Publish' knop zit ook de functie 'Publish with descendants'. Hiermee publiceer je niet alleen de desbetreffende pagina, maar ook de onderliggende pagina's. 

Drie nieuwe functies

Om het gebruik nog eenvoudiger te maken, heeft Umbraco 8 drie nieuwe functies gekregen: Language Variants, Content Apps en Infinite Editing. Wij leggen alle drie de functies kort uit. 

Language Variants

Het beheer van taalvarianten is onderdeel van het CMS geworden. Hierdoor is het werken binnen een meertalige website veel makkelijker geworden. Umbraco 8 heeft bijvoorbeeld een 'split screen' gekregen, waarmee je in één scherm aan twee talen te gelijk kan werken. Bij het publiceren van content kan je aangeven welke talen je wil publiceren. Ook wordt er aangegeven welke talen al gepubliceerd zijn of waar nog geen content voor is aangemaakt. De rechten van Umbraco gebruikers kunnen ingesteld worden per taal. 

Content Apps

In Umbraco 8 kan je naast de standaard weergave in Umbraco ook handige functies aan de pagina en mediaschermen toevoegen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het ophalen van informatie uit Google Analytics of een chatfunctionaliteit. Voorheen moest je een los dashboard aanmaken die je niet kon integreren in de content flow. Er zijn al twee Content Apps standaard toegevoegd in Umbraco, namelijk 'Content' en 'Info'. Content Apps zijn bedoeld om de editors aanvullende inzichten en andere hulpmiddelen te bieden.

Infinite Editing

Met deze nieuwe ingebouwde functie kan je als editor ononderbroken door je taken heen. Voorheen moest je naar een andere sectie navigeren om bijvoorbeeld een afbeelding te bewerken. Nu opent er een pop-up in je scherm. Zo kan je pagina's sneller vullen vanuit de pagina zelf en verlies je nooit het scherm waarin je oorspronkelijk werkte. Dit maakt het werken met content een stuk soepeler. 

Opgeruimde codebase

De bovengenoemde veranderingen in Umbraco 8 zijn vooral voordelig voor de editors, maar Umbraco 8 heeft ook voordelen voor de ontwikkelaars. Umbraco heeft de codebase namelijk opgeruimd. Hierdoor is Umbraco 8 een stuk minder ingewikkeld. De nieuwste versie biedt geen ondersteuning meer voor achterhaalde technieken, wat zorgt voor een meer recente en schonere code base. 

Snellere laadtijd door een nieuwe cache

In Umbraco 8 is ook de cache, het opslaan van pagina's voor snellere weergave, verbeterd. De cache is sneller gemaakt, wat de laadtijd van Umbraco 8 websites nog sneller maakt. 

Umbraco upgraden migreren

Automatisch upgraden naar Umbraco 8 is niet mogelijk. De versie is een zogenaamde 'major' versie, waarmee het goed mogelijk is dat onderdelen die in Umbraco 7 wel werkten, nu niet meer werken. Het is wel mogelijk om te migreren. Hiermee wordt dan de inhoud van je website (content, media en leden) gemigreerd van de laatste versie van Umbraco 7 naar Umbraco 8. Hoe makkelijk dat migreren gaat en of de website verder technisch volledig kan blijven werken is ook afhankelijk van eventuele 'plugins' die gebruikt zijn door de bouwer bij ontwikkeling van de website. Wij adviseren graag over de mogelijkheden!

Neem contact op

Wil jij ook een Umbraco oplossing?

Kies voor True People en bereik je doelen met een nieuwe Umbraco website of webapplicatie.

Contact

Leuk dat je contact met ons zoekt! Geef aan hoe we je kunnen helpen, zodat we snel contact met je kunnen opnemen.
Wil je dat contact met jou opnemen? Vul dan alleen je Naam en telefoonnummer of e-mailadres in!

Liever bellen of langskomen?

True People B.V.
Bergstraat 23
3811 NE Amersfoort

Zoeken