+31 (0)33 247 1227

Zoeken

Wat is een content management systeem (CMS)?

Een CMS is een systeem waarbij je op een makkelijke manier de content op een website kan beheren, zonder dat je daar technische kennis voor hebt. Een CMS is bedoeld om het bijhouden van een website makkelijker te maken. Denk hierbij aan het toevoegen of verwijderen van pagina’s, teksten, afbeeldingen en video’s.

Als je overweegt om een nieuwe website te laten maken kom je al snel voor een belangrijke keuze te staan. Neem je een bestaande template als basis voor je website of ga je voor een maatwerk oplossing gemaakt door softwareontwikkelaars? Een template is een bestaand sjabloon waarin een groot gedeelte van het design en functionaliteit al vast staat. Een maatwerk website is duurder in aanschaf omdat het meer tijd kost. Daar staat tegenover dat je een unieke website krijgt die perfect bij jouw organisatie past. Bij een maatwerk website heb je geen beperkingen in ontwerpkeuzes en functionaliteiten. Wat de beste keuze voor jou is, ligt aan het doel van je website.

Er zijn open- en closed source CMS'en. Voor een open source hoef je niet te betalen en de broncode is openbaar. Bij een closed source moet je geld betalen om de software te kunnen gebruiken (licentiefee). Na deze betaling ben je geen eigenaar van de broncode van je website/webshop. Onderstaande CMS-systemen zijn allemaal open source.

Wordpress

WordPress heeft uitgebreide mogelijkheden, gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid om effectief internetmarketing in te richten. WordPress werkt met templates (thema’s) en plugins. Je kiest een template die bij jou past en die pas je aan naar je wensen.

Je kan op verschillende manieren het design bepalen van een WordPress website. Je kan hem laten maken door een webdesignbureau, je kan een thema kopen, je kan een gratis thema installeren en je kan er zelf een maken (echter heb je dan kennis nodig van HTML, CSS en PHP).

Ook zitten er nadelen aan een WordPress website. Dit CMS heeft als voordeel dat er veel plugins beschikbaar zijn, echter bevatten deze plugins vaak slechte codes en zijn ze niet geoptimaliseerd. Dit maakt je website traag. Nog een nadeel ligt bij de updates. Als er een update is uitgevoerd kan het voorkomen dat plugins die je al tijden gebruikt en die ervoor zorgen dat jouw website functioneert zoals jij wil, niet langer werken. WordPress websites kan je soms niet meer updaten, omdat dit dan ten koste gaat van de plugins. Doordat de website niet automatisch wordt geüpdatet levert dit potentiële veiligheidsrisico’s op.

Conclusie: Eenvoudig in gebruik, heeft een ruime keuze aan functionaliteiten en kant-en-klare templates, waardoor het systeem ook voor iemand met een laag budget toegankelijk is. Echter zitten er ook flink wat nadelen aan het gebruik van WordPress.

Joomla

Dit CMS is vooral makkelijk in flexibiliteit, wat het systeem geschikt maakt voor kleine en grote projecten. Het beschikt over duizenden beschikbare extensies en een enorme hoeveelheid templates. Deze CMS is vergelijkend met WordPress, echter biedt Joomla verschillende database-opties voor technisch onderlegde mensen. Deze optie biedt WordPress niet. Joomla heeft ook een meertalige ondersteuning die WordPress niet biedt, maar die bij WordPress verkregen moet worden door middel van plugins. Ook kunnen er meerdere sjablonen gebruikt worden en bij WordPress maar één.

Een nadeel van dit CMS is dat je de ontwikkelde uitbreidingen deels alleen tegen betaling kan krijgen of er is een registratie nodig bij de aanbieder. Ook kan Joomla niet meteen de nieuwste versie updaten. Er is alleen een handmatige update door extensies mogelijk, maar dat is veel werk en er is vakkennis voor nodig.

Conclusie: Ondersteunt meer complexere web structuren dan WordPress, maar is weer niet zo flexibel als Drupal en Umbraco. Joomla is optimaal voor kleine tot grote bedrijven en je kan bepaalde eisen stellen op het vak van ontwikkeling.

Drupal

In Drupal is meer mogelijk dan de hierboven genoemde CMS'en. Drupal wordt daarom ook vaak gezien als framework. Een combinatie van modules vormen een bepaalde functionaliteit. Er zijn tienduizenden modules dus de combinaties zijn eindeloos, waardoor het voelt alsof de website op maat is gemaakt.

Drupal wordt soms gezien als een te ingewikkeld systeem als het gaat om het modulaire karakter. Die vereist dat je ervaring opbouwt met de duizenden modules die voor Drupal zijn ontwikkeld. Het plaatsen of beheren van de content door de eigenaar van de website wordt een stuk makkelijker, omdat je met Drupal veel kunt aanpassen en processen kunt stroomlijnen. Er kunnen bijvoorbeeld afbeeldingsstijlen gemaakt worden en er kunnen regels aangemaakt worden waardoor een actie start zodra een gebruiker van het CMS een artikel plaatst.

Wat een nadeel kan zijn van Drupal is dat dit CMS geen vast ‘front-end stramien’ kent. Als je kiest voor een WordPress of Joomla, dan kies je een bepaald thema voor jouw website en dit thema bepaalt het design van de site. Bij Drupal werkt dit anders. Dit systeem werkt niet met thema’s. Als je een Drupal website vorm wil geven moet je zelf een vormgeving (laten) maken. Aangezien er dus geen thema’s zijn is voor dit CMS, is er meer technische kennis nodig om het te kunnen gebruiken. Drupal wordt ook veel gebruikt door grote ondernemingen.

Conclusie: Met Drupal is er meer mogelijk dan bij een Joomla of WordPress website, echter is het wel ingewikkelder. Je hoeft geen IT-specialist te zijn, maar voor de meeste kan het lastig zijn om dit systeem volledig zelfstandig te gebruiken.

Umbraco

Umbraco is een open source CMS gebaseerd op Microsoft .NET technologie. Dit CMS staat bekend om haar gebruiksvriendelijkheid, veiligheid en flexibiliteit. Het CMS van Umbraco is maatwerk (Drupal wordt ook gezien als maatwerk door de vele mogelijke combinaties van modules). Content management is hier zeer gemakkelijk door de gebruiksvriendelijke gebruikersomgeving. Je kan vrijwel direct aan de slag na een korte uitleg. Afbeeldingen, video’s en teksten kunnen makkelijk gepubliceerd worden en de structuur aan de achterkant van de website is enorm overzichtelijk. Maatwerk tools, applicaties en configuraties kunnen eenvoudig samengevoegd worden. Drupal brengt vernieuwde versies uit waardoor de oude versies niet meer geüpdatet wordt. Bij Umbraco is dit niet het geval. Wel heeft het nieuwe versies, maar het is niet noodzakelijk om over te gaan naar een nieuwere versie. Dit CMS-systeem is gratis. Echter heb je wel een extern bedrijf nodig die het CMS voor je inricht/ontwikkeld. Bij Umbraco zijn er weinig beperkingen aangezien alles op maat is. Zo kan de website volledig in de huisstijl worden gerealiseerd. Een Umbraco website vereist wel een hoger budget dan bij de andere CMS'en aangezien een Umbraco website volledig maatwerk is. Dit zie je dan ook terug in de prijs.

Conclusie: Umbraco CMS is gebruiksvriendelijk, veilig en flexibel. Hier is wel een extern bedrijf voor nodig die de website voor je ontwikkelt. Nadat het extern bedrijf de website heeft vormgegeven, is het makkelijk om content in te voeren. Een duurder CMS, maar zonder beperkingen aangezien het maatwerk is.

Creëer digitale impact met een op maat gemaakte Umbraco website.

Neem contact op

Welk CMS past bij jou?

Zoals je hierboven kan lezen, heeft ieder CMS voor- en nadelen. Het is heel belangrijk om te bedenken wat het doel van jouw website is. Op basis van het doel van je website, kan je een goede inschatting maken welke CMS het beste bij jouw organisatie past. Je kan de keuze voor CMS vergelijken met de keuze tussen een elektrische-, diesel-, of benzineauto. Het ligt eraan waar je het voor gaat gebruiken.

Wil je een eenvoudig te beheren website met een aantal pagina's, foto's, contactformulier waarbij een template voldoende is? Dan is WordPress in de meeste gevallen een goede keuze. Heb je meer eisen op het vlak van ontwikkeling en wil je uit een grote hoeveelheid templates kunnen kiezen? Dan is Joomla de beste keuze. Wil je de website nog meer naar jouw smaak inrichten en niet afhankelijk zijn van een template maar de website door een extern bedrijf laten vormgeven? Dan kan je kiezen voor Drupal. Heb je een groter budget en wil je een website op maat laten maken precies zoals jij het wil met focus op het behalen van conversie? En wil jij een CMS met een goede gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit? Ga dan voor Umbraco.

Kennisbank

True People Kennisbank

Ken je een begrip niet? Wij leggen het je uit!

CMS systeem

CMS systeem

Wat is een CMS systeem?

CMS is een afkorting voor Content Management System. Bijna elke website heeft een CMS systeem, hiermee kan je je website makkelijk en snel voorzien van content, zonder dat je de kennis nodig hebt van een programmeertaal. Zo kan je afbeeldingen toevoegen en veranderen, maar ook een blogbericht toevoegen aan je website.

Voorbeelden van een CMS systeem

Je hebt vast wel eens van één van deze 4 populaire CMS systemen gehoord: Umbraco, Joomla, Wordpress en Drupal. Elk CMS systeem heeft weer zijn eigen voordelen. Wij bouwen zelf websites in Umbraco. Met Umbraco is maatwerk mogelijk, waardoor je wel een extern bedrijf nodig hebt die de programmeertaal kan. Na het vormgeven van de website is het mogelijk om zelf content in te voeren in het CMS systeem.

Umbraco

Umbraco

Wat is Umbraco?

Umbraco is een CMS systeem, waarop je een website kan bouwen en beheren. Het voordeel van Umbraco, is dat er onbeperkt veel maatwerk mogelijkheden zijn. Een Umbraco website laat je maken door een webbouwer/internetbureau. Wanneer de website eenmaal staat, kan iedereen zonder technische kennis de content op de website beheren. Het CMS systeem is gebruiksvriendelijk ingericht en snel te leren gebruiken.

De voordelen van Umbraco CMS:

  • Veel maatwerk mogelijkheden
  • Erg gebruiksvriendelijk
  • Open source
  • Erg veilig

Wil jij een maatwerk Umbraco website laten bouwen? Wij zijn gecertificeerd Umbraco partner en bouwen uitsluitend in Umbraco. Bespreek met ons de mogelijkheden!

Blogs Dit vind je wellicht ook interessant

Bekijk alle blogs

Het populaire Wordpress vs het gebruiksvriendelijke Umbraco

De keuze voor het gebruiken van het juiste CMS is van groot belang voor het design, de functionaliteit en uitstraling van je website. Wij hebben de twee populaire content management systemen met elkaar vergeleken: het populaire Wordpress vs het gebruiksvriendelijke Umbraco.

Lees meer

Hoe verloopt een Umbraco overdracht?

Heb jij al een Umbraco website maar wil je overstappen naar een andere partij? In dit artikel leggen we uit hoe een overdracht van een Umbraco omgeving naar True People in zijn werk gaat.

Lees meer

In 11 stappen een website briefing schrijven (+ checklist)

Een goede website briefing is cruciaal voor het creëren van een succesvolle website die voldoet aan je doelstellingen, aantrekkelijk is voor je doelgroep en een positieve gebruikerservaring biedt. Lees hier hoe je een complete website briefing schrijft en download onze checklist als hulpmiddel (+ tips).

Lees meer

In 7 stappen naar een effectieve online strategie

Wie is je doelgroep, wie zijn je concurrenten, wat zijn je doelstellingen en welke kanalen wil je inzetten om deze doelstellingen te behalen? Dit zijn de vragen die je jezelf moet stellen als het gaat om een online strategie. Een strategie zorgt ervoor dat er een plan is hoe er omgegaan moet worden met het digitale publiek en welke middelen en platformen nodig zijn om deze activiteiten te ondersteunen. Met deze 7 stappen zorg jij voor een effectieve online strategie!

Lees meer

Wat is het verschil tussen een online applicatie en mobiele applicatie?

Een online applicatie en mobiele applicatie worden vaak gezien als hetzelfde, terwijl ze dat niet zijn. Wij leggen jou het verschil uit tussen deze twee applicaties, zodat jij weet wat de beste keuze voor jouw organisatie is.

Lees meer
Bekijk alle blogs

Creëer digitale impact met onze maatwerk oplossingen.

Neem contact op

Snel naar

Volg ons

62054708NL854620345B01NL66RABO0103888195