Website Snelheid

Waarom de snelheid van mijn website verbeteren?

Voordat we je de tips geven, is het goed om te weten waarom het zo belangrijk is om een snelle laadtijd te hebben. De belangrijkste reden is de bezoeker. Bezoekers klikken de website weg als de pagina er te lang over doet om volledig te laden. Dit wil je natuurlijk niet. Daarnaast is een trage website ook slecht voor je ranking in zoekmachines. Zoekmachines als Google zullen websites met een trage laadtijd op een lagere positie in de zoekresultaten zetten.

Hoe controleer ik de snelheid van mijn website?

Met Google PageSpeed Insights kan je de laadtijd van je website controleren. De tool geeft inzicht in de snelheid van webpagina’s op mobiel en desktop met als doel om de laadtijden van websites te minimaliseren. Een webpagina wordt op basis van de prestaties geplaatst in de categorie snel, gemiddeld of langzaam. Ook wordt er een snelheid score tussen de 0/100 toegekend.

Google Page Speed

Tip 1: Optimaliseer het formaat van afbeeldingen

Afbeeldingen kunnen veel ruimte in beslag nemen, wat invloed heeft op de laadtijd van je website. Vaak zijn afbeeldingen veel groter dan dat eigenlijk nodig is. Probeer daarom een beperkte bestandsgrootte aan te houden voor elke afbeelding die je gebruikt op je website. Let daarbij wel op dat de kwaliteit van de afbeelding nog steeds goed is. Je kan een online tool, zoals Image Compressor, gebruiken om de bestandsgrootte van een afbeelding te verkleinen. 

Tip 2: Gebruik niet te veel plug-ins

Plug-ins op je website kunnen de laadtijd vertragen. Hebben alle plug-ins die je op je website gebruikt nog wel toegevoegde waarde? Als dit niet het geval is, kan je de plug-in beter verwijderen. Plug-ins moeten elke keer weer geladen worden. Hoe meer plug-ins je gebruikt, hoe langer het duurt om de website volledig te laden. Gebruik dus alleen de plug-ins die je echt nodig hebt!

Tip 3: Gebruik niet te veel trackingscripts

Weten hoe bezoekers zich gedragen op je website is cruciale informatie voor succes. Het is daarom belangrijk dat je de website statistieken bijhoudt. Gebruik hier alleen niet te veel trackingscripts voor, want deze kunnen de laadtijd van je website vertragen. Gebruik alleen de trackingscripts die je echt nodig hebt.

Tip 4: Kies een snelle hostingpartij

De keuze voor een hostingpartij heeft invloed op de snelheid van je website. Wanneer je de website host bij een goedkope partij, is de kans groot dat je website samen met heel veel andere websites op één server staat. Alle websites maken dan gebruik van dezelfde server, wat nadelig is voor de laadtijd. Let bij het kiezen van een hostingpartij daarom op de snelheid en de locatie van de servers. 

Tip 5: Maak gebruik van caching

Caching zorgt voor een snellere website. Wat is caching precies? Caching is het tijdelijk opslaan van gegevens om sneller toegang tot deze gegevens mogelijk te maken. Zodra iemand je website of webapplicatie bezoekt, wordt er een kopie bewaard. Bezoekt degene de pagina opnieuw? Dan hoeft de pagina niet opnieuw gegenereerd te worden. Dit zorgt voor een snellere laadtijd.

Tip 6: Verklein en combineer Javascript- en CSS-bestanden

Javascript- en CSS-bestanden bevatten vaak enters, witregels en spaties om de code leesbaar te houden voor ontwikkelaars. Voor browsers zijn deze overbodig. Als je deze bestanden verkleind, zal de website sneller laden. Je kan de bestanden verkleinen door zelf overbodige code te verwijderen, maar er zijn ook tools die alle code achter elkaar plakt.

Naast het verkleinen van de bestanden, zorgt het samenvoegen van bestanden ook voor een snellere website. Voor alle bestanden wordt een verzoek naar de server gestuurd (HTTP-request) om deze te mogen laden. Als je de bestanden samenvoegt, verlaag je het aantal verzoeken. Ook hiervoor kan je een tool gebruiken. Hoe minder en hoe kleiner deze bestanden zijn, hoe sneller je website laadt. 

Tip 7: Vermijd redirects

Een redirect is een doorverwijzing van een pagina op je website naar een andere pagina op je website. Redirects worden gebruikt om bezoekers te leiden naar de juiste pagina als een URL wordt gewijzigd. Hoe meer doorverwijzingen er worden gemaakt, hoe trager je website wordt. Probeer daarom het gebruik van redirects waar mogelijk is te vermijden.

Wil jij ook een snelle website?

Een hoop van bovenstaande tips zijn met name technisch. Heb je hulp nodig? Wij bouwen maatwerk websites die voldoen aan de snelheidseisen van de zoekmachines. 

Richard

Samen koffietje doen?

Of bel +31 33 247 1227