Het woord zegt het eigenlijk al; je doet onderzoek naar veelvoorkomende zoekwoorden, ook wel zoekopdrachten, keywords of zoektermen genoemd, die jouw doelgroep gebruikt in zoekmachines. Dit geeft je niet alleen inzicht in het zoekgedrag van je doelgroep maar biedt ook nieuwe kansen.
Met een zoekwoordenonderzoek kom je erachter welke zoekwoorden bezoekers hebben gebruikt in zoekmachines voordat ze op jouw website zijn beland. Een zoekwoordenonderzoek zorgt ervoor dat je inzicht krijgt over hoe de doelgroep online zoekt, wat ze precies zoeken en welke woorden daarbij helpen. Het geeft ook inzicht op welke woorden je eigenlijk niet gevonden wil worden. Met een zoekwoordenonderzoek kan je gerichter aan de slag met het optimaliseren van de website, zodat je (nog) beter online wordt gevonden.
Ga op onderzoek uit om te ontdekken welke zoekwoorden bij jouw bedrijf past. Dit Het ontdekken van zoekwoorden kan op verschillende manieren:
- Onderzoek naar doelgroep: Een goed zoekwoord moet zo goed mogelijk aansluiten bij wat de doelgroep gebruikt in zoekmachines. Het is goed om een overzicht te maken met welke termen of zinnen de doelgroep relevant vindt. Denk hierbij aan de vragen; hoe zou de doelgroep het omschrijven? Welke problemen en pijnpunten kent de doelgroep en wat bied ik om dit op te lossen?
- Intern onderzoek: Verzamel zoveel mogelijk zoekwoorden die slaan op de producten of diensten jij aanbiedt.
- Onderzoek via verschillende tools: Gebruik hulpprogramma’s voor het vinden nieuwe zoekwoorden. Er zijn genoeg tools die jou helpen bij het zoeken van relevante woorden. Zoals de Google Keyword Planner en Semrush. Met deze tools kan je gemakkelijk achterhalen welke zoekwoorden wel succesvol zijn en welke niet. De tools geven bij elk zoekwoord aan hoeveel maandelijkse zoekopdrachten er zijn, hoe hoog de concurrentie is en wat de cost per click (CPC) is. Voor de juiste zoekwoorden is het belangrijk om te kijken naar veel maandelijkse zoekopdrachten en weinig concurrentie.
- Onderzoek naar waar concurrenten op gevonden worden: Bekijk in zoekmachines welke woorden vaak verschijnen als je zoekt naar de concurrenten die dezelfde doelgroep willen aanspreken.
- Gebruik synoniemen en autosuggestie van Google: Deze geeft suggesties voor alternatieve zoekwoorden.
Waarschijnlijk heb je nu te veel zoekwoorden die van toepassing zijn op jouw bedrijf. Deze lijst kan nu worden gegroepeerd. Google onderscheidt drie soorten zoekwoorden:
Kijk bij het filteren ook naar de zoekvolume en concurrentie van het zoekwoord. Dit kan via de Google Keyword Planner.
Voordat de nieuwe zoekwoorden worden doorgevoerd, is het belangrijk om te kijken hoe je website het ervoor deed. Hoe goed wordt jouw website nu gevonden? Hoeveel bezoekers komen er per maand voort uit online zoekopdrachten en wat is de conversie die daarbij hoort?
Deze analyse zorgt ervoor dat de groei van je website goed in de gaten kan worden gehouden en je inzicht krijgt in wat wel en niet werkt.
Na het zoekwoordenonderzoek is het tijd om te bepalen welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor jouw website en deze zorgvuldig te gebruiken op landingspagina’s en blogs. Let op het volgende:
Houdt de statistieken van de website bij en grijp in waar dat nodig is. Wordt het gewenste resultaat niet behaald ga dan de vorige stappen nog eens na en gebruik hierbij een nieuwe/ andere focus. Houdt de zoekwoorden in de gaten en kijk welke zoekwoorden goed uitpakken en welke niet. Optimaliseer de lijst met zoekwoorden regelmatig om zo de juiste zoekwoorden te vinden.
Het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek is de eerste stap van je SEO strategie. Wil je naast een zoekwoordenonderzoek je SEO nog meer verbeteren? Download dan onze gratis SEO checklist, te downloaden bovenaan de gelinkte pagina.
Onze content marketeer Anouk denkt graag met je mee. Laten we kennismaken!