11 Veelgemaakte Fouten Seo

#1. SEO onderschatten

Veel mensen denken bij SEO ‘dat doe ik wel even’. Echter, veel ondernemers lopen potentiële klanten mis omdat hun SEO niet goed is geoptimaliseerd. Steek hier dus tijd en energie in, zodat je goede resultaten behaald. Lees je in en neem de tijd.  

#2. Een te trage website hebben

Veel mensen vinden een trage website vervelend en haken hier al snel op af. Alleen dat betekent al dat je ervoor moet zorgen dat je website sneller laad. Daarnaast zorgt het er ook voor dat Google je website niet snel genoeg vindt. Dit zorgt voor een lagere positie in de zoekresultaten van zoekmachines.

#3. Geen duidelijke (URL) structuur hebben

Je wil dat je over ‘ons pagina’ pagina gevonden wordt op /over-ons/ en niet op /over-ons/blog/. Dit wordt ook wel de URL-structuur van je website genoemd. De URL-structuur is erg belangrijk voor zoekmachines, zoals Google. Een bezoeker verwacht dat onder een ‘over ons pagina’ alleen maar informatie zit over het bedrijf. Google vindt het fijn als de structuur duidelijk en gestructureerd is, zodat de juiste onderdelen gekoppeld kunnen worden.

#4. Je website niet optimaliseren voor mobiel

Google gebruikt de mobiele versie van de pagina voor het indexeren. Dit doet Google om te zorgen dat websites meer geoptimaliseerd worden voor mobiele gebruikers. Zorg dat je website mobielvriendelijk is. Zo kan Google je website hoger laten scoren in de zoekresultaten.

#5. Te veel gericht zijn op zoekwoorden met de meeste zoekopdrachten

Stel, jij hebt een bedrijf die fietsen verkoopt. Dan is de meest voor de hand liggende zoekwoord ‘fiets’. De gemiddelde maandelijkse zoekopdracht van het zoekwoord ‘fiets’ is 90.500 keer. Je zou denken dat dit zoekwoord veel voor je gaat opleveren. Echter, je concurrenten vechten ook om een top 3 positie voor dit zoekwoord te behalen. Hoe groter de concurrentie op een zoekwoord is, hoe lastiger het is als beginnende ondernemer om hoog te scoren op dit zoekwoord. Heb jij een goed zoekwoord gevonden met lage concurrentie en een hoog aantal gemiddelde maandelijkse zoekopdrachten? Dan is dit zoekwoord zeer geschikt voor jou.

#6. Geen unieke meta title en description gebruiken

De meta-tag is de titel en omschrijving die je ziet als je een zoekopdracht uitvoert in zoekmachines. Je kan per pagina een unieke meta title en meta description schrijven. In veel gevallen is dit het eerste contactmoment met potentiële klanten. Echter, het komt vaak voor dat bedrijven de meta-tag vergeten, het zoekwoord niet vermelden of dezelfde meta title voor verschillende pagina’s gebruiken. Dit heeft consequenties voor je positie in zoekmachines zoals Google. Zorg er dus voor dat je voor iedere pagina een unieke meta title en meta description schrijft.

#7. Geen ALT-tags instellen bij je afbeeldingen

Wat is een ALT-tag precies? Het is een tekst die beschrijft wat er op een afbeelding te zien is. Voor SEO is dat nodig, omdat de bots van Google geen afbeeldingen kunnen lezen en alleen door middel van de ALT-tags wel kunnen begrijpen waar de afbeelding over gaat. Gebruik deze dus!

#8. Geen inzicht hebben in website statistieken

Veel bedrijven hebben geen inzicht in de hoeveelheid bezoekers die er jaarlijks, maandelijks, wekelijks of dagelijks op hun website zitten. Je moet inzicht hebben in de statistieken voordat je je website kan optimaliseren (positie kan verbeteren). Daarna kan je vervolg stappen nemen.

#9. Zoekgedrag van je doelgroep vergeten in kaart te brengen

Door het houden van een zoekwoordonderzoek breng je het gedrag van jouw doelgroep in kaart. Afhankelijk van het product of dienst kan dit wel wat werk zijn, maar dit is het waard. Pas als jij weet hoe jouw doelgroep zoekt naar jouw type producten of diensten kan je de content hierop aanpassen. De gevonden zoekwoorden kunnen dan verwerkt worden in de content waardoor Google je content goed kan indexeren.

#10. 404-pagina’s hebben op je website

Als een link op je website niet werkt, krijgen bezoekers een 404-pagina te zien. Een 404-pagina is niet alleen vervelend voor je bezoekers, maar dit is ook slecht voor de ranking in zoekmachines. Er zijn veel SEO tools waarmee je kunt achterhalen hoeveel en welke 404-pagina’s je website heeft, zodat je dit kan optimaliseren.

#11. Alleen focussen op Google

Een veelgemaakte fout is dat bedrijven hun SEO optimaliseren voor Google en de behoeftes van bezoekers vergeten. Een pagina die voldoet aan de behoeftes van Google, betekent niet dat het ook  aan de behoeftes van bezoekers voldoet. Het kan bijvoorbeeld niet lekker leesbaar zijn, waardoor bezoekers afhaken. Je kan met je pagina nog zo goed scoren op SEO voor Google, maar als bezoekers afhaken zullen je pagina’s alsnog slecht scoren.

Anouk

Samen even sparren?

Of bel +31 33 247 1227