+31 (0)33 247 1227

Zoeken

Van bounce rate naar event-driven datamodel

In Universal Analytics stonden vooral de bounce rate, sessies, paginaweergaven en tijd op de website centraal om het gebruikersgedrag te analyseren. In Google Analytics 4 is het gedrag van gebruikers gebaseerd op events zoals scrollen, clicks en andere vormen van user engagement. Het gaat er namelijk uiteindelijk om wat de gebruikers doen op je website of app. Denk bijvoorbeeld aan de bounce rate van je website, dit is het percentage gebruikers dat op je website land en vervolgens weer vertrekt zonder een tweede pagina te bekijken. Als een gebruiker binnenkomt op je website, op de bel-knop drukt en daarna de website direct verlaat zal dit in de Universal Analytics leiden tot een hogere bounce rate (wat als slecht wordt ervaren). In Google Analytics 4 leidt dit juist tot een hogere engagement.

In GA4 draait het dus meer om 'Engaged Sessions' in plaats van de bounce rate. Om te voldoen aan zo’n sessie, moeten gebruikers aan minimaal één van de volgende volwaarden voldoen:

Event tracking zonder code

GA4 maakt veel meer gebruik van events en parameters om het gebruikersgedrag in kaart te brengen, deze zeggen namelijk veel meer over wat een gebruiker doet op een pagina. Daarom kan je met GA4 direct interacties meten zonder extra benodigde code of GTM tags.

Standaard gebeurtenissen in Google Analytics 4:

Customer-Lifecycle staat centraal

Rapporten binnen Google Analytics 4 zijn opnieuw geordend, zodat de volgorde beter overeenkomt met de ‘Customer-Lifecycle’. De volgorde gaat nu van hoe gebruikers binnen komen op je website (acquisitie rapporten), hoe ze zich vervolgens gedragen (engagement rapporten) tot of ze daarna terugkeren (retentie rapporten).

Zelf rapporten maken met Analyse Hub

Met de Analyse Hub is het mogelijk om zelf funnels, bezoekersstromen en andere inzichten op maat te maken. In Universal Analytics was de Analyse Hub alleen beschikbaar in Google Analytics 360, maar nu is dit voor iedereen gratis beschikbaar en verbeterd.

Web + App data beschikbaar

Met Google Analytics 4 is naast de data van de website ook de data van je app beschikbaar. Universal Analytics was veel meer gericht op desktop. GA4 begrijpt dan ook beter dat de gebruikers van je app en website met elkaar kunnen linken en worden ze niet meer als twee aparte gebruikers gezien.

Doelgroepen aanmaken en vergelijken

In het nieuwe doelgroepenrapport kan je zelf doelgroepen aanmaken. Hoe die doelgroep er uitziet, wordt bepaald door de door jou aangegeven criteria waar de doelgroep aan moet voldoen. Na het aanmaken van de doelgroepen wordt er data verzameld en kunnen de doelgroepen onderling worden vergeleken om te zien waar de verschillen zitten. Denk bijvoorbeeld aan converteerde gebruikers versus niet-converteerde gebruikers, nieuwe gebruikers versus terugkerende gebruikers of mannen versus vrouwen.

Machine learning in Google Analytics 4

Google Analytics 4 maakt gebruik van machine learning door voorspellingen te doen en inzicht te geven over het gedrag van de doelgroepen.

Machine learning wordt nu op twee manieren toegepast:

Upgraden naar Google Analytics 4

Als je nu een nieuwe Google Analytics property aanmaakt, krijg je automatisch de GA4 code. Als je al gebruikt maakt van Universal Analytics, adviseer ik om deze property wel te behouden. Je kan je historische data namelijk niet mee nemen naar GA4, omdat het een hele andere manier van meten is. Google Analytics 4 gaat dus niet verder in je huidige property, maar er wordt een extra property aangemaakt. Na de upgrade heb je beide versies van Google Analytics op je website en ze verzamelen beiden hun eigen data. Google Analytics 4 is nog in ontwikkeling en er ontbreken nog functies, maar toch kan je het beste nu al upgraden. Op deze manier heb je alvast historische data voor het moment dat je volledig kan overstappen.

Via onderstaande stappenplan kan je Universal Analytics en Google Analytics 4 naast elkaar inzetten:

  1. Ga naar Google Analytics en selecteer de website waar je GA4 wil aanmaken. Klik links onderin op ‘Beheerder’ en vervolgens op ‘Upgraden naar GA4’.

  2. Klik onder ‘Ik moet een nieuwe Google Analytics 4 - property maken’ op ‘Aan de slag’. Vervolgens krijg je een pop-u te zien en kies je voor ‘Property maken’.

  3. De volgende stap is het plaatsen van de nieuwe trackingcode. Open hiervoor de Installatie-assistent en ga naar ‘Taginstallatie’. Open de gegevensstream van je website.

  4. Als je werkt met Google Tag Manager kopieer je de Metings-ID. Je kunt ook GA4 aanmaken zonder GTM, in dit geval gebruik je de trackingcode onder ‘Algemene sitetag (gtag.js)' en laat je deze op de website plaatsen door je webbouwer.

  5. Open Google Tag Manager en maak een nieuwe tag aan met het type ‘Google Analytics: GA4-configuratie’. Vul hier de Metings-ID in en plaats de tag op alle pagina’s. Verander verder niks aan de oude tagm(Google Analytics - Universal Analytics). Op deze manier kan je GA4 en Universal Analytics beide gebruiken.

Kennisbank

True People Kennisbank

Ken je een begrip niet? Wij leggen het je uit!

Google Analytics

Google Analytics

Wat is Google Analytics? Google Analytics is een super handige, gratis tool van Google. Met Google Analytics heb je meer inzicht in de statistieken op je website. Zo kan je onder andere zien hoeveel verkeer er op je website bevindt, waar ze vandaan komen en wat de meest bezochte pagina’s zijn.

Deze data kan je gebruiken om veranderingen aan te brengen in je website of webshop. Zie je dat er niet veel conversie plaatsvind op een bepaalde pagina? Dan maak je een aanpassing aan die pagina. Door te blijven meten, kan je de juiste keuzes maken.

Bounce rate / bouncepercentage

Bounce rate / bouncepercentage

Wat is een bounce rate/bouncepercentage?

Een bounce rate is het percentage van mensen die op je website terecht komen en slechts één pagina hebben bekeken. Na het bekijken van deze pagina, verlaten ze je website. De bounce rate kan je meten op Google Analytics.

Is een hoog bouncepercentage erg?

Dit hoeft niet persé een slecht teken te zijn. Neem als voorbeeld een blog met informatie over een bepaald onderwerp. Vanuit een zoekopdracht kan een bezoeker op je blogpagina terecht zijn gekomen. De bezoeker leest de blog en vindt zijn antwoord, hij heeft geen vragen meer en verlaat direct weer de pagina. Hierbij is een hoog bouncepercentage minder erg dan bij bijvoorbeeld een webshop. Het hangt dus volledig af van de aangeboden content en het doel van je website of pagina.

Doelgroep

Doelgroep

Wat is een doelgroep?

Elk bedrijf richt zich op een bepaalde groep mensen om hun producten of diensten te verkopen. Deze groep mensen noem je een doelgroep. Door je te focussen op een kleine groep mensen, wordt de kans op conversie hoger.

Een doelgroep wordt vaak gekozen op basis van bestaande data. Soms ligt de doelgroep die aangesproken moet worden voor de hand, maar het kan nooit kwaad om nog wat extra onderzoek te doen. Verdiep je in de doelgroep, om tot een effectief concept te komen voor de branding of een website. Het maken van persona’s is hier een goed voorbeeld van. Tijdens het maken van persona’s kruip je nog dieper in de vel van je doelgroep en kan je doeltreffend te werk gaan.

Blogs Dit vind je wellicht ook interessant

Bekijk alle blogs

Wat is Google Tag Manager en wat kan je ermee als marketeer?

Met Google Tag Manager kan jij zelf als marketeer tags plaatsen in de broncode van je website, zonder dat er direct toegang tot deze code nodig is. Lees hier meer over GTM!

Lees meer

Matomo, een alternatief voor Google Analytics?

Google Analytics is gratis, eenvoudig te installeren, gebruiksvriendelijk en makkelijk te integreren met andere Google diensten. Toch kiezen sommige organisaties ervoor om Matomo te gebruiken. Lees hier meer over Matomo.

Lees meer

Verhoog conversie met uMarketingSuite

De uMarketingSuite is een makkelijk te gebruiken tool in het Umbraco CMS dat marketeers ondersteunt bij hun dagelijkse activiteiten. De tool bevat diverse functies die bijdragen aan het verhogen van conversie.

Lees meer

29 tips om conversie op je website te verhogen

Behaal jij niet genoeg conversie met je website? In dit artikel lees je 29 tips die jou gaan helpen om de conversie te verhogen. Download onze gratis interactieve checklist om aan te vinken welke punten je hebt uitgevoerd!

Lees meer
Bekijk alle blogs

Creëer digitale impact met onze maatwerk oplossingen.

Neem contact op

Snel naar

Volg ons

62054708NL854620345B01NL66RABO0103888195