+31 (0)33 247 1227

Zoeken

1. Onduidelijke Unique Selling Proposition

Er zijn verschillende punten die je onderscheiden van je concurrenten. Je USP (Unique Selling Proposition) is wat je uniek maakt. Het is van groot belang om deze sterke USP op de website te positioneren. Met deze onderscheidend vermogen maak je duidelijk naar de klant waarom hij/zij naar jou toe moet gaan en niet naar de concurrent. Ook moet er genoeg bedrijfsinformatie aanwezig zijn op de website, zoals contactgegevens maar ook de missie en visie van het bedrijf.

Tip: Beperk deze informatie dus niet alleen tot je product of dienst, maar laat het juist van toepassing zijn op je organisatie.

2. Je kent je klanten niet

Je moet verschil hebben in klantprofielen of ook wel persona’s genoemd. Zo wordt het bedrijf van inside-out bekeken in plaats van outside-in. Als je dit niet doet, trek je bezoekers aan die niet aansluiten bij jouw aanbod. Deze bezoekers zorgen ervoor dat je conversieratio daalt.

Tip: Maak persona’s en buyer persona’s. Beschrijf hierin de kenmerken, voorkeuren, gedrag en beweegreden van de bezoekers. Na het maken van deze klantprofielen kan je, je website en content hierop afstemmen. Daarnaast is het goed om recentelijk klanten feedback te laten geven. Dit kan met een enquête, maar ook met andere kwalitatieve onderzoeken.

3. De website of webshop is niet mobielvriendelijk

Steeds meer mensen bezoeken websites en webshops vanaf hun mobiel, tablet of een ander device. Als je website niet mobielvriendelijk is, loop je veel conversie mis. De website wordt hierdoor moeilijk te gebruiken en daarom zullen bezoekers je website eerder verlaten.

Tip: Mobile marketing heeft veel voordelen aangezien mensen hun mobiel meestal bij zich dragen. Het contact met je bezoekers wordt hierdoor beter.

4. Geen metingen

Als je het aantal conversies van je website juist wil verbeteren, zal je moeten testen wat wel en niet werkt. Afgaan op je eigen aannames zonder het te testen betekend geen optimale conversie. Conversieoptimalisatie bereik je door continu te testen en bij te sturen. Zo worden bestaande conversie killers van zelf verholpen.

Tip: Gebruik bij het testen van je website verschillende methodes. Hier kan bijvoorbeeld Google Analytics voor gebruikt worden of A/B testing.

5. Te drukke website

Door te veel tekst op de website, design niet vriendelijk of dat er zaken zijn die afleiden of verwarren kunnen bezoekers afhaken. Ook te lange formulieren is een conversie killer. Voor elk extra veld neemt de kans op conversie af. Kijk naar welke informatie je nou echt nodig hebt.

Tip: Geef de bezoeker niet te veel opties en houd het simpel. Ga aan de slag met het optimaliseren van je formulieren en scoor zo meer conversies.

6. Call-to-actions vallen niet op

Met call-to-actions doe je bezoekers een oproep om tot actie over te gaan. Dat kan in de vorm van buttons, zoals ‘contact opnemen’. Zelfs als je website goed is ingericht kan een slechte of geen call-to-action het verpesten.

Tip: Vertel je bezoekers precies welke actie je wil dat ze ondernemen op jou website. Zorg dat de call-to-action opvalt. Deze kan in het CTA-blok worden geplaatst.

7. Onduidelijk menustructuur

Een onduidelijk menustructuur is niet alleen onoverzichtelijk voor je bezoeker, maar is ook slecht voor je organische vindbaarheid. Google kan dan niet vinden waar welke pagina voor staat en hoe die pagina gevonden moet worden. Als je website niet duidelijk genoeg is heeft dat een negatief effect op de conversie.

Tip: Stop je contactpagina niet achter de naam ‘over ons’. Teken je menustructuur uit op papier en ga kijken welke pagina’s met elkaar verbonden zijn.

8. Ontbreken van zoekfunctie

Met een zoekfunctie geef je bezoekers de mogelijkheid om direct naar de juiste plek te gaan binnen je website. Mensen hoeven niet de navigatie van de website te gebruiken om de informatie te vinden en dit scheelt tijd.

Tip: Gebruik de interne zoekfunctie van Searchine Site Search op je website. Searchine is zeer gebruiksvriendelijk en komt super snel met resultaten zonder dat bezoekers naar een aparte pagina hoeven te gaan.

9. Laadtijd is te lang

Niemand wil 20 seconde wachten op het laden van een website of pagina binnen een website. 47% van de bezoekers verwacht dat een webpagina binnen twee seconde laadt. Daarnaast haakt 40% af als de rendertijd van een website over de drie seconde gaat.

Tip: Zoek een tool op internet waarmee jij jouw laadtijd kan meten. Is het bij jouw website het geval dat deze laadtijd niet optimaal is? Vaak geven deze tools ook aan waar het dan aan ligt.

Hulp nodig met conversie optimalisatie?

Er zijn naast deze 9 conversie killers eventueel nog meer punten die ervoor zorgen dat je minder conversie behaald op je website. Elke website is anders en daardoor gelden er soms andere motieven en doelstellingen. Begin bij het kritisch bekijken van je huidige conversie-inspanningen en bekijk ook onze 29 tips om de conversie op je website te verhogen.

Beschikt je huidige website niet over de functionaliteiten om de conversie op je website te verhogen? Dan is het tijd voor website optimalisatie of misschien wel een hele nieuwe website. Wij kunnen jou daar bij helpen! Bij True People richten we ons op het maken van converterende websites. Neem contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden. Ook voor een vrijblijvend adviesgesprek kan je bij ons terecht!

Behaal conversie
Kennisbank

True People Kennisbank

Ken je een begrip niet? Wij leggen het je uit!

Conversie

Conversie

Wat is conversie?

Conversie betekent dat bezoekers op jouw website de actie ondernemen die jij wilt dat ze maken. Wanneer jij een website hebt, heb je dat vaak met een reden. Het kan zijn dat mensen via jouw webshop producten kopen, tickets voor een evenement of zich inschrijven voor een seminar. Dit zijn allemaal conversies die kunnen plaatsvinden op je website. Het is niet persé van belang dat een conversie direct geld oplevert. Als jij een actie voor ogen hebt zonder dat het je direct wat opbrengt, dan kan dit ook een conversie zijn. Bijvoorbeeld het inschrijven op de nieuwsbrief of het downloaden van een gratis e-book.

Wanneer een conversie direct omzet opbrengt, noem je dit een macro conversie. Als de conversie niet gelijk geld oplevert, dan noem je dit een micro conversie.

Conversieratio

Conversieratio

Wat is conversieratio?

Conversieratio is de verhouding tussen de hoeveelheid bezoekers op je website en de behaalde conversies. Je wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk bezoekers een bepaald doel uitvoeren. Over het algemeen is een conversieratio niet heel hoog, de gemiddelde conversieratio ligt onder de 5%. Je conversieratio meten kan op verschillende manieren. Google Analytics is hiervoor de meest bekende tool.

Hoe bereken je de conversieratio?

Om de conversieratio te berekenen gebruiken we de volgende som: Aantal behaalde doelen / aantal sessies x 100%.

Bijvoorbeeld Je webshop heeft de afgelopen maand 1200 bezoekers gehad. Hiervan hebben 110 mensen een bestelling geplaatst. De conversieratio is 110/1200 x 100% = 9,2%. Dus dat betekent dat 9,2% van je webshop bezoekers een bestelling hebben geplaatst.

Conversie Optimalisatie

Conversie Optimalisatie

Wat is conversie optimalisatie?

Een conversie is een doel dat je wilt dat website bezoekers op je website uitvoeren. Door de conversieratio te berekenen, weet je hoeveel procent van jou bezoekers directe of indirecte omzet opleveren. Als dit een erg laag percentage is, kan je ervoor kiezen om conversie optimalisatie toe te passen.

Met conversie optimalisatie richt je je website zo in, waardoor er sneller conversie plaatsvindt. Dit doe je onder andere door CTA buttons toe te voegen en onnodige obstakels in je website weg te halen. Met conversie optimalisatie zorg je er eigenlijk voor dat je het je bezoeker zo makkelijk mogelijk maakt om over te gaan tot aankoop of contact.

Macro conversie

Macro conversie

Wat is een macro conversie?

Een conversie is een actie die je wilt dat de bezoeker op je website uitvoert. Deze acties kan je onderverdelen in micro conversies en macro conversies. Een macro conversie is het belangrijkste doel dat je wilt bereiken met je website. Vaak levert een macro conversie direct geld of een nieuwe klant op.

Voorbeelden van macro conversies

  • Contactformulier invullen
  • Een bestelling plaatsen

Conversies meten

Het kan erg handig zijn om je macro conversies te meten. Dit doe je in Google Analytics. Je achterhalen wat de conversieratio is, dus hoeveel bezoekers van je website uiteindelijk overgaan tot een aankoop. Ook kan je micro conversies als doel instellen, zo weet je precies welke micro conversies plaatsvinden en welke leiden tot een macro conversie.

Micro conversie?

Micro conversie?

Wat is een micro conversie?

Micro conversies zijn kleine doelen die je wilt dat bezoekers op je website uitvoeren. Het zijn vaak de eerste stappen tot de bezoeker overgaat tot een aankoop of andere macro conversiedoel. Door het uitvoeren van een micro conversie, weet je dat je bezoeker geïnteresseerd is in je product of dienst. Ze zijn op dat moment nog niet klaar om een aankoop te doen, maar je hebt wel hun aandacht.

Voorbeelden van micro conversies

  • Inschrijven voor de nieuwsbrief
  • Whitepaper of e-book downloaden
  • Product in winkelmandje stoppen
  • Langere tijd op een pagina
  • Volgen op social media

Conversies meten

Conversies kun je meten met Google analytics. In Google analytics kan je je conversiedoelen instellen en wordt dan automatisch voor je gemeten. Zo kan je precies zien welke micro conversies uiteindelijk leiden tot een macro conversie.

USP

USP

Wat is een USP?

USP staat voor Unique Selling Point. Oftwel, een Uniek Verkoopargument in het Nederlands. Als merk wil je onderscheidend zijn van je concurrenten. Hetgeen waarmee je je onderscheid, moet ook een reden zijn waarom je klanten bij jou kopen en niet de concurrent. Als je al een uniek product of dienst verkoopt, is het makkelijk. Maar in de commerciële wereld met veel concurrentie, is het nogal een uitdaging. Waarmee zou je je dan kunnen onderscheiden? Denk hier goed over na!

Voorbeelden van USP’s:

Coolblue staat bekend om zijn uitstekende klantenservice: alles voor een glimlach

Coolblue verkoopt namelijk producten die je onder andere ook bij de Mediamarkt kan halen. Waarom kies ik liever voor Coolblue dan Mediamarkt? Bij Coolblue kan ik zelfs na 30 dagen testen nog producten terugsturen en het volledige aankoopbedrag terugkrijgen. En dat is de USP van Coolblue.

Bij Zalando kan heb je een retourtermijn van 100 dagen

Waar je bij andere webshops binnen 30 dagen een product moet terugsturen, heb je bij Zalando maar liefst 100 dagen retourtermijn.

‘’Voor 12.00 besteld, vanavond nog bezorgd’’ – Bol.com

Dit kan zeker niet elke webshop zeggen. Tegenwoordig is ‘vandaag besteld, morgen in huis’ het nieuwe normaal geworden. Het is geen USP meer, Bol.com speelt daar op in door dezelfde dag nog te bezorgen.

Persona's

Persona's

Wat zijn persona's?

Een persona is een fictief persoon, die voor marketing doeleinden wordt creëert. Door één of meerdere persona’s te omschrijven, verplaats je je in de ideale klant van je product of dienst. Aan de hand van deze persona’s kan je effectieve marketingstrategie opstellen.

Waaruit bestaat een persona?

Een persona geef je een echte naam met een bijpassende foto en wordt heel specifiek omschreven. Zijn of haar persoonlijke en zakelijke achtergrond, demografische gegevens, doelen en frustraties zijn allemaal onderdelen waaruit een persona bestaat. Zo breng je de persona ‘echt’ tot leven en kan je de klant beter begrijpen.

Hoe maak je een persona?

Een persona zuig je niet uit je duim, maar maak je aan de hand van een onderzoek. Hiervoor kan je online deskresearch doen en fieldresearch bij bestaande klanten. Aan de hand hiervan analyseer je de gegevens en kan je een persona creëren.

Je kan ervoor kiezen om persona's zelf te maken of je kan het uitbesteden. Doe met ons een persona sessie!

Google Analytics

Google Analytics

Wat is Google Analytics? Google Analytics is een super handige, gratis tool van Google. Met Google Analytics heb je meer inzicht in de statistieken op je website. Zo kan je onder andere zien hoeveel verkeer er op je website bevindt, waar ze vandaan komen en wat de meest bezochte pagina’s zijn.

Deze data kan je gebruiken om veranderingen aan te brengen in je website of webshop. Zie je dat er niet veel conversie plaatsvind op een bepaalde pagina? Dan maak je een aanpassing aan die pagina. Door te blijven meten, kan je de juiste keuzes maken.

A/B test

A/B test

Wat is een A/B test?

A/B testen is een vorm van splittesten. Met A/B testen kun je 2 versies van bijvoorbeeld een landingspagina maken en tonen aan je bezoekers. Met A/B testen staan beide pagina’s tegelijk online, de helft krijgt pagina A te zien en de andere helft pagina B.

Bij beide pagina’s kan je dan de conversieratio meten, waardoor je weet welke pagina meer conversie genereert.

Meten is weten. Als je een advertentie online plaatst, wil je hier zoveel mogelijk mee bereiken. Met A/B testen kun je het meeste uit je advertentie halen. Hierbij kunnen zelfs de kleinste details een groot verschil maken! Met Google Optimize kun je eenvoudig A/B testen uitvoeren.

CTA

CTA

Wat betekent CTA?

CTA staat voor Call To Action. In het Nederlands vertaald: Oproep tot actie.

Wanneer je een CTA toevoegt aan een webpagina, is dat de belangrijkste actie na het lezen van de pagina. Bedenk dus eerst wat je wilt bereiken met je website/pagina. Wat zijn je conversie doelen? Wil je dat bezoekers contact met je organisatie opnemen? Maak dan een CTA met een tekst dat ze contact kunnen opnemen. Plaats je dit in een button met een opvallende kleur, dan zal er ook sneller op geklikt worden.

Voorbeelden van belangrijke acties op een webpagina:

  • Contact opnemen
  • Downloaden van het e-book
  • Product in je winkelwagen stoppen
  • Invullen van een formulier
  • Video afspelen

Een CTA knop kan je meerdere keren terug laten komen op dezelfde pagina. Zorg er wel voor, dat het allemaal om dezelfde actie draait. Plaats bijvoorbeeld een CTA-button aan de bovenkant van de pagina, maar ook beneden.

Searchine

Searchine

Wat is searchine?

Standaard zoekfuncties werken vaak beperkt, waardoor er niet altijd relevante zoekresultaten getoond worden. Searchine is een plug-in voor een gebruiksvriendelijke zoekfunctie op je website. Met Searchine kunnen je bezoekers altijd vinden waarnaar ze op zoek zijn, zelfs als je een spellingsfout maakt of een synoniem gebruikt. Dit draagt bij aan de gebruiksvriendelijkheid van je website en het werkt conversie verhogend.

De voordelen van Searchine

  • Snel zoeken
  • Inzicht in de zoekopdrachten op je website
  • Conversie verhogend
  • Eenvoudig te installeren, op elk CMS

Blogs Dit vind je wellicht ook interessant

Bekijk alle blogs

29 tips om conversie op je website te verhogen

Behaal jij niet genoeg conversie met je website? In dit artikel lees je 29 tips die jou gaan helpen om de conversie te verhogen. Download onze gratis interactieve checklist om aan te vinken welke punten je hebt uitgevoerd!

Lees meer

7 signalen dat het tijd wordt voor een nieuwe website

Jouw website is tegenwoordig het visitekaartje van je bedrijf. De website is niet alleen een informatiebron, maar het dient ook voor een afspiegeling van wie je als bedrijf bent en wat je wil uitstralen. Je wil dat je als bedrijf geloofwaardig over komt, je wil nieuwe mensen bereiken en je wil omzet maken. Weet je niet zeker of dit wel lukt met je huidige website? Wij geven je 7 signalen dat het tijd wordt voor een nieuwe website.

Lees meer

In 11 stappen een website briefing schrijven (+ checklist)

Een goede website briefing is cruciaal voor het creëren van een succesvolle website die voldoet aan je doelstellingen, aantrekkelijk is voor je doelgroep en een positieve gebruikerservaring biedt. Lees hier hoe je een complete website briefing schrijft en download onze checklist als hulpmiddel (+ tips).

Lees meer

Verhoog conversie met uMarketingSuite

De uMarketingSuite is een makkelijk te gebruiken tool in het Umbraco CMS dat marketeers ondersteunt bij hun dagelijkse activiteiten. De tool bevat diverse functies die bijdragen aan het verhogen van conversie.

Lees meer
Bekijk alle blogs

Creëer digitale impact met onze maatwerk oplossingen.

Neem contact op

Snel naar

Volg ons

62054708 NL854620345B01 NL66RABO0103888195