A/B testen worden ook wel vergelijkingstesten genoemd, je test namelijk 2 verschillende pagina’s of advertenties met ongeveer dezelfde inhoud. Wanneer je een A/B test uitvoert, wordt aan de helft van de bezoekers pagina A getoond en de andere helft krijgt pagina B te zien. Het conversiedoel van de pagina is hetzelfde, alleen zijn beide pagina’s anders ingedeeld. Zo kan je zien welke pagina betere resultaten oplevert.
Met een A/B test verander je iets aan een bestaande pagina. Het is belangrijk om maar één verandering per keer te implementeren, zoals de kleur veranderen van een CTA button of de tekst in een header aanpassen. Als je meerdere veranderingen in één keer test, dan weet je niet welke aanpassing het verschil heeft gemaakt.
Dit hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid bezoekers die op je website komen of op je advertentie klikken. In principe wil je een A/B test tussen de 7 en 14 dagen laten lopen. Dus minimaal een volledige week, hierdoor sluit je mogelijke effecten uit die optreden bij bepaalde week- of weekenddagen. Hoe langer je A/B test loopt, hoe betrouwbaarder de uitgekomen data is. Toch raden wij aan om na 14 dagen de test te stoppen. Test je langer, dan zullen er bezoekers zijn die hun cookies hebben gewist en vaker in je resultaten voor kunnen komen.
Blijven testen
A/B testen doe je niet eenmalig, maar kan je keer op keer blijven doen. Bij de eerste test je bijvoorbeeld of je CTA button in een andere kleur meer conversie oplevert. Bij de volgende test kan je je dan weer richten op iets anders.
Meer conversie uit website of advertentie
Een website of advertentie plaats je niet voor niks, je wilt er zoveel mogelijk uithalen. Je denkt goed na over de indeling, zet het online en hoopt op het beste. Met A/B testen kun je net een stapje verder gaan. Misschien zorgt een andere tone of voice of die ene CTA button er wel voor dat je meer conversie genereert? Test welke optie het best werkt, zo blijf je je website verbeteren en haal je meer uit je website of advertentie.
Lagere bounce rate
Een hoge bounce rate is niet goed voor een advertentie of je ranking in Google. Als je bezoeker niet kan vinden op je website wat diegene zoekt, dan klikt hij of zij al snel weer weg. Dit wil je voorkomen door een pagina zo in te richten, dat de bezoeker langer op je website blijft. Ook dit kun je testen met A/B testen, uit de statistieken kun je namelijk zien op welke pagina de bezoeker langer blijft of door blijft klikken.
Meer inzicht in gedrag van bezoekers op kleine aanpassingen
Wanneer je een verandering aanbrengt op je website, zul je dit altijd doen omdat het beter is dan dat het was. Tenminste, dat denk je. Met A/B testen kom je erachter of dit echt zo is. Misschien zorgt die verandering er juist voor dat er minder conversie plaatsvindt op je website. Meten is weten, met A/B testen laat je niets aan toeval over.
Wanneer wij een website bouwen, bouwen we dit met Umbraco. In Umbraco heb je een plug-in waarmee je je website kan personaliseren voor verschillende doelgroepen én A/B testen mee kunt uitvoeren. Deze plug-in heet uMarketingsuite. Met deze plugin kun je gemakkelijk binnen het CMS-systeem een A/B test starten.
Er zijn nog veel meer andere tools waarmee je kunt A/B testen, hieronder een aantal populaire tools op een rijtje:
Een A/B test starten in uMarketingsuite is simpel. Bij elke tool werkt het natuurlijk anders, maar dit is een voorbeeld van de plugin waar wij mee werken. Dit is de eerste pagina die je te zien krijgt bij het instellen van een A/B test.
Terwijl de A/B test aan het draaien is, kun je de statistieken al makkelijk inzien. Dit is een overzichtspagina van de test. Je ziet onder andere hoeveel bezoekers een pagina hebben bezocht en hoe vaak het conversiedoel is behaald.
Er zijn veel CMS systemen die beweren ‘de beste’ te zijn. Het antwoord is simpel: er is geen één de beste. Elk CMS systeem heeft zijn eigen kracht en is goed voor verschillende doeleinden. In deze blog vertellen we waarom wij altijd Umbraco gebruiken bij het maken van websites en wanneer een Umbraco website voor jou ook de beste keuze is.
Behaal jij niet genoeg conversie met je website? In dit artikel lees je 29 tips die jou gaan helpen om de conversie te verhogen. Download onze gratis interactieve checklist om aan te vinken welke punten je hebt uitgevoerd!
Personalisatie is klantgerichte marketing die op het juiste moment op de juiste plaats de juiste informatie aan de juiste persoon biedt. Met website personalisatie kan je als marketeer content veel dichter bij de wensen en behoeften van bezoekers brengen. Door relevante en persoonlijke content bouw je een band op met je doelgroep, zodat ze uiteindelijk gaan converteren.
Het is zonde om conversie killers op je website te hebben zonder dat je dit door hebt. Conversie killers ondermijnen namelijk de conversieratio en zorgen ervoor dat bezoekers de website eerder verlaten. Denk bijvoorbeeld aan vervuilde pagina’s, te lange conversiepaden, te lange laadtijd en gebrek aan gebruiksvriendelijkheid. Bekijk deze 9 conversie killers en voorkom omzetverlies!